Berichten uit Moskou

Vandaag, 13 december 2014, werd het boek van Ton Lathouwers in Moskou gepresenteerd op een conferentie voor de interreligieuze dialoog.

‘Meer dan een mens kan doen’ is in het Russisch vertaald en uitgegeven door het St. Andrews instituut.

Wij werden zeer hartelijk ontvangen en Ton hield er vandaag een lezing. Behalve Ton waren er nog een aantal andere sprekers. Wat een schok gaf, was het pessimisme dat er heerste over de mogelijkheden van de dialoog en de grote druk die uitgaat van de Russisch Orthodoxe kerk. Het St. Andrews Instituut is het enige liberale Orthodoxe centrum.

Alexei Bodrov is de directeur, en hij vertelde ons dat hij zich ernstig zorgen maakt over de mogelijke voortgang van zijn instituut.  Hij heeft het 25 jaar geleid en vele mogelijkheden geschapen om de verschillende religies van de wereld met elkaar te laten uitwisselen. Zijn uitgeverij heeft daarover een groot aantal boeken gepubliceerd.

De druk van de regering en de conservatieve Russisch Othodoxe kerk wordt echter steeds groter en het is nu de vraag hoe lang St Andrews het nog zal overleven.

Tot vandaag had ik me niet gerealiseerd hoe vanzelfsprekend de vrijheid in Nederland is. Ook wat een verschil het is voor mensen, die zolang geleefd hebben onder een totalitair regime. In de jaren 90 leek er heel veel mogelijk, maar dit wordt nu steeds meer teruggedraaid.

De dagen daarvoor zagen wij het mooie romantisch besneeuwde Moskou. Lopend door de koude straten, langs oude kloosters en kerken is er niets te merken van de sfeer die ons vandaag geschetst werd. De binnenstad is prachtig, de metrohallen lijken soms paleizen. Zie ook de foto’s hieronder.

Er wonen meer dan 12 miljoen mensen in deze stad. Mensen die meestal in zeer kleine flats in de buitenwijken wonen. We hebben daar een zencentrum van 3 bij 3 meter bezocht waar we met z’n zessen konden mediteren.

Morgen gaan we op bezoek bij Boris Orion, een volgeling van Thich Nhat Hahn. Hij heeft een groep in het centrum van de stad.

Het is een bijzondere reis. Voor Ton na 35 jaar ook een beetje thuiskomen.

Hartelijke groet van jullie Moskou correspondent.

10 gedachten over “Berichten uit Moskou”

  1. Proficiat met het boek, mooie foto’s; Ton altijd in eenvoudige en bescheiden kleding; vind ik wel top (de muts is wel cool en trendy, hopelijk niet van een neergeknalde beer…)

  2. Ton, wat is het aandoenlijk ‘ jij met je mooie muts in je geliefde Rusland !’
    Ontroerend en pijnlijk om te lezen hoe relatief onvrij het er is. Het dwingt mij tot oefenen in nederigheid en dankbaarheid. Ann

  3. Beste Ton, voor al het moois en interessants in jouw boek, veel dank! Het is nu quasi 35 jaar geleden dat ik je mocht beluisteren in Leuven. Heel goed dat je boeken in het Russisch vertaald worden. Als docent ‘godsdienstpsychologie in intercultureel perspectief’ grijpt de situatieschets van de interreligieuze dialoog in Rusland me erg aan. En ja, de vrijheid in de dialoog, is een te koesteren en blijkbaar niet-vanzelfsprekend gegeven. Ik bespreek vaak diverse factoren die de vriheid en de dialoog bemoeilijken, factoren op allerlei vlakken. Daarnaast laat ik auteurs horen die de dialoog bevorderen. Je bent daarin,Ton, een inspiratiebron waarover ik ook vandaag graag spreek met de jongere studenten in Leuven en de volwassen studenten in Brussel. En in dat perspectief ook altijd leuk voor mij om mijn masterthesis te herlezen over ‘het begrip vrijheid bij Dostojewski’ (oa de religieuze vrijheid). Dank je voor je inspiratie in al deze dingen! Goed dat men jouw boek nu ook in het Russisch kan lezen! En alle goeds voor jou en je naasten!

  4. ruud bruggeman

    Gefeliciteerd met de vertaling van je boek in je geliefde Russisch, Ton! En wat is Moskou mooi en romantisch, met de sneeuw op de prachtige kerken.
    Ik heb de orthodoxe kerken ook leren kennen als uiterst conservatief. Toen ik er was, wilden ze mij ook het allerliefst bekeren tot het ene ware orthodoxe geloof. Maar misschien heeft het meer tijd nodig, bij de westerse christelijke kerk heeft die ontwikkeling ook enige tijd gekost……..

  5. Mooi dat het boek gepubliceerd is. En jammer dat het pessimisme zo overheersend is. “Meer dan een mens kan doen” blijft inspirerend, niet alleen voor mezelf, maar ook in het contact met anderen: het grote vertrouwen. In wat? Juist.

  6. AnnE van Beurden

    Fijn dat je boek gepresenteerd is Ton, moge jouw woorden veel mensen bereiken ondanks de toenemende onvrijheid. Laten we het ‘pessimisme’ met compassievolle Liefde door-lichten in ons Zen-Zitten. Jouw zijn daar brengt heel veel !!! Heb het goed.

  7. Lieve Ton wat mooi dat je boek is gepresenteerd, in het Russisch.Ik wens jullie nog een goede tijd. Bedankt voor de mooie foto,s

  8. Beste Ton, mooi mens, je kent mij niet. Heb net je boek ‘meer dan een mens kan doen’ gelezen en wil je danken dat je je wijsheid op deze authentieke wijze hebt willen delen. Het is een boek vol troost, maakt mijn alleen voelen draaglijker. Was zeer verrast om je verwijzing naar boeken van Stephen Batchelor tegen te komen, al jaren mijn leraar en vriend. Jullie hebben beide een seculiere insteek en laten jullie je raken door eeuwenoude wijsheidsteksten die ons in deze moderniteit ter beschikking staan, gecombineerd met de wortels uit onze eigen westerse traditie, wat een rijkdom.Heel veel dank, lieve Ton voor de weg die je gaat, Elisabeth Kools

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven